اصل اول برنامه ریزی واقع بینانه
اگه میخوای یک برنامه اصولی بریزی و بهش عمل کنی بهتره رویاپردازی رو کنار بگذاری و با توجه به شرایط یک برنامه عملی و واقعبینانه بنویسید. چون تنها در این صورت است که میتوانید در طولانیمدت به آن عمل کنید و از انجامش ناامید نشوید.
اصل دوم تعیین اهداف بلند مدت و کوتاهمدت
برای داشتن یک برنامهی خوب باید ببینید که چه اهدافی را در نظر دارید، سپس این اهداف را به دو دستهی کوتاهمدت (مثل جمعبندی یک مبحث خاص) و طولانیمدت (مثل اتمام مطالعه یک کتاب) تقسیم کنید. بر این اساس دیگر میدانید که در هر روز چند ساعت باید مطالعه کنید تا اهدافتان محقق شود
برای شکستن اهداف بلندمدت به کوتاهمدت، میتوانید از برنامهریزی به روش بولت ژورنال استفاده کنید.
اصل سوم تعیین واحد مطالعاتی
باید بدانید که اصلاً لازم نیست ساعتهای متوالی مشغول درس خواندن باشید! چون این کار علاوهبر خستهکننده بودن، راندمان کارتان را هم پایین میآورد. بنابراین بهتر است برای خودتان واحدهای مطالعاتی تعیین کنید، تحقیقات روانشناسی نشان میدهد که واحدهای مطالعاتیِ ۷۵ تا ۹۰ دقیقهای بسیار مناسب و پربازده هستند. البته بین هر واحد لازم است ۱۵ تا ۳۰ دقیقه استراحت کنید. برای تعیین دقیق واحدهای مطالعاتی و مبنای آنها، سری هم به مقاله تکنیک پومودورو برای درس خواندن و مطالعه کنکوری موثر بزنید.
اصل چهارم تعیین واحدهای جبرانی
گاهی اوقات ممکن است برایتان کاری پیش بیاید و نتوانید طبق برنامهتان پیش بروید. به همین دلیل در نظر گرفتن چند جای خالی در برنامهتان بهعنوان واحد مطالعاتی جبرانی از مختل شدن برنامهتان جلوگیری میکند.
نقش استراحت در برنامه ریزی درسی
اصل پنجم خواب، ورزش و تفریح به میزان کافی
در یک برنامهریزی اصولی هم به اهمیت خواب و استراحت توجه میشود و هم تفریح و ورزش را از قلم نمیاندازد. فراموش نکنید که شما در طول روز به ۶ تا ۸ ساعت خواب نیاز دارید و هم اینکه لازم است در هفته ۶ ساعت را به گردش وتفریح اختصاص دهید. ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ورزش روزانه هم تمرکز و شادابیتان را دوچندان میکند.
اصل ششم توجه به تنوع مطالعاتی
برای داشتن یک برنامه ریزی درسی اصولی بهتر است روزانه درسهای مختلفی را مطالعه کنید، این تنوع هم در بهخاطرسپاری مطالب به شما کمک میکند و هم باعث میشود کمتر خسته شوید. شما در روزهای تعطیل میتوانید ۴ تا ۶ درس مختلف را در برنامهتان بگنجانید.
اصل هفتم ایجاد تعادل مطالعاتی
دو معیار مهمی که به شما کمک میکند تا در طول مطالعه تعادل داشته باشید، ضریب دروس و توانایی فردیتان است. با در نظر گرفتن این دو معیار بهتر میتوانید تصمیم بگیرید که باید برای چه درسهایی بیشتر وقت بگذارید.
اصل هشتم ترتیب مطالعاتی
بهتر است ترتیب مطالعهتان به این صورت باشد: دو درس اختصاصی و سپس یک درس عمومی. نکتهی مهم دیگر اینکه بهتر است مطالعه را با درسی شروع کنید که آسانتر است یا علاقه بیشتری به آن دارید و درسهای دشوار را برای ساعات میانی مطالعه قرار دهید.